Orawa i Beskid Żywiecki - kultura i tradycje we współczesnej odsłonie

Dzika Chata Zawoja gulasz z dzika
Mieszkańcy Podbabiogórza i Orawy chętnie kultywują lokalne tradycje przy okazji uroczystości rodzinnych, kościelnych i państwowych.

W okresie świąt Bożego Narodzeniu warto wybrać się na „Orawskie Kolędowanie” do Centrum Kultury w Jabłonce lub do Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy. Jeśli zaś lubimy oglądać jasełka, nie może nas zabraknąć podczas wystawiania tradycyjnych szopek lalkowych. W tutejszych szopkach w scenie narodzin Jezusa zobaczymy nie tylko Maryję i Józefa, ale także figury szlachcica, Góralek, Żydów druciarzy, dziada, kupców, a nawet Strzygi, Śmierci i Diabła! Ten rzadki zwyczaj podziwiać można m.in. w Lipnicy Górnej.

W okresie wielkanocnym na orawskich stołach najbardziej smakuje "krzonówka po orawsku" -  gęsta zupa z osadem z chrzanu, z widocznymi kawałkami kiełbasy, szynki i jajek, pożywna i smaczna, znajdująca się na liście produktów regionalnych.

Wielbicieli pasterstwa z pewnością zainteresuje tradycyjny redyk, mający współcześnie charakter widowiska folklorystycznego. Wiosną, w dniu św. Wojciecha (23 kwietnia) pasterze wychodzą ze stadami owiec na górskie hale, owce będą wypasać się na nich aż do dnia św. Michała Archanioła (29 września) - opiekuna pasterzy. Uroczystości towarzyszą góralskie tańce i śpiewy oraz magiczne obrzędy, wśród których można wyróżnić palenie ogniska (watry) w bacówce czy “robienie hałasu”. Jedną z największych i najbarwniejszych imprez związanych z redykiem jest Babiogórska Jesień, która co roku odbywa się w ostatnich dniach września w Zawoi.

W ostatnią niedzielę lipca w Zubrzycy Górnej odbywa się Święto Borówki. To nie tylko uciecha dla podniebienia, ale także okazja do poznania dawnych rzemiosł, produktów regionalnych polskiej i słowackiej Orawy, oraz tańca i muzyki regionu.

Skorzystaj z Wyszukiwarki i odkrywaj regiony lub przeglądaj Powiązane Treści.

Multimedia